-anýz mletý je blízký příbuzný kopru, kmínu a fenyklu
-pochází se Středního východu a dnes se pěstuje v mnoha částech světa
-podporuje zažívání, usnadňuje odkašlávání
-v Evropě se používá jako koření do pečiva a sušenek, při nakládání červené řepy, červeného zelí a do jablečného a hruškového kompotu
-v Indii a zemích Středního východu je součástí polévek a dušených pokrmů
Anýz se používá k ochucení bonbonů, krémů, koláčů, sušenek a pečiva. Přidává se do chleba. Též je hojně používán k dochucování ryb, stejně jako fenykl se používá při vaření polévek, omáček, kuřat, hovězího masa a zeleniny. Vhodný je také k přípravě vepřového masa, zejména pokud se inspirujete indickou kuchyní. V čínské kuchyni se používá zejména jako přísada do omáček. Oblíbený je také při výrobě alkoholických likérů a nápojů jako francouzský Pastis, řecké Ouzo nebo arabský Arrak. Vhodný je také do hruškových a jablečných kompotů, k rybám, žampionům a při nakládání červené řepy, okurek a zelí. Výborně dochutí také pikantní jídla.