Za prvé, římský kmín je drobnější, než náš český. Za druhé, a to je hlavně pro hospodyňky důležité, má výraznější aroma a jinak chutná. Má ostrou, hořkou a pronikavou chuť, která přehlušuje chuť ostatních koření. Pokud to s ním ovšem přeženeme, tak přehluší i chuť celého pokrmu. Ne nadarmo je součástí kari koření. Zde platí dvojnásob - dobrého pomálu. A konečně za třetí, má výrazně světlejší zabarvení, než kmín klasický.
Římský kmín má v kuchyni mnoho využití. Často je součástí zeleninových, rýžových a luštěninových pokrmů. Dále se s ním mohou, ale přiměřeně, přiměřeně, ochucovat polévky a dušená jídla. Římský kmín se používá při nakládání zeleniny, uzenin a sýrů. Užitečný je i jako součást kysaného zelí. A ještě na závěr rada pro hospodyňky - vůně římského kmínu se zvýrazní, pokud se nejdříve opraží a následně rozdrtí.